sreda, 18. junij 2008

Vabljena predavanja 08, 1. del

ARRS je objavila rezultat prvega sklopa razpisa za sofinanciranje na mednarodnih konferencah v tujini z vabljenimi predavanji . Spisek predavanj ponuja odlicen pregled nad tem, s cim so se v zadnjem letu ukvarjali slovenski znanstveniki. No, pravzaprav le pregled nad rezultati, ki so dovolj odmevni, da si zasluzijo vabljeno predavanje. Spisek je prav raznovrsten, najbolj enigmaticni so seveda naslovi predavanj slovenskih matematikov. Tipicen primer
  • "Terwilligerjeva algebra razdaljno-regularnega grafa negativnega tipa", Štefko Miklavič na Geometric and Algebraic Combinatorics 4, Oisterwijk, Nizozemska (17.-22.8.2008), kjer nisem prepricana, da pravilno razumem kaj drugega kot le termin algebra.
Vsebuje pa tudi kar nekaj naslovov, ki izvabijo nasmesek, recimo
  • "Je lažje naučiti starega psa novih trikov ali sleči železno srajco: tujejezična frazeologija med poimenovalno potrebo in jezikovno globalizacijo", Apolonija Gantar, International conference EUROPHRAS 2008: Phraseology - global - areal - regional.
  • "Duhovne dimenzije umiranja: Japonski in kitajski pogled", ki se se veliko bolje slisi v anglescini "Dying as Spiritual Opportunity: Japanese and Chinese Perspectives", Maja Milčinski, World Congress on Psychology and Spirituality, New Delhi, Indija (5.-8.1.2008). Ne vem, ce si ravno zelim taksne duhovne priloznosti..
Se daljsi pa je spisek predavanj, ki se zdijo zanimiva tudi nekomu, ki ni iz ozkega strokovnega podrocja. Le za pokusino, na primer:
  • "Slovenija kot priseljenska dežela - Vpliv na etnično strukturo po osamosvojitvi", Matjaž Klemenčič, 13th Annual World Convention of the Association for the Study of Nationalities, Nation, Identity, Conflict, and the State, New York, ZDA (10.-12.4.2008)
Vabim vse, se posebno morda novinarje in pisce poljudnoznastvenih clankov po slovenskih casopisih, da preletijo gornji spisek predavanj. Morda se rodi se kaksen zabaven zapis za sirse mnozice...

2 komentarja:

  1. hja, me je kar stisnilo, ko sem videla, kakšne načrte je še imel marušič...

    OdgovoriIzbriši
  2. Torej Marušič ni prijavil le dveh vabljenih predavanj v Banffu in Pekingu? Sem mislil, da je meja dve vabljeni predavanji na leto...
    Cisto tako: ta meja dveh vabljenih predavanj se mi zdi precej arbitrarna. Če želimo, da postane slovenska znanost v svetovnem merilu bolj vplivna, potem bi morali dodeljevati vsaj nekaj prestižnih grantov, ki bi omogočali veliko več denarja za potovanja.
    Kolikor vem je to sedaj bolj "pod mizo", ko so nekatere (eksperimentalne) skupine veliko bolje financirane od povprečja kar po defaultu, i.e. več denarja je za vsakega posameznika, ne le namensko za opremo. In to ni vezano na kvaliteto posameznikov, temveč na področje...

    OdgovoriIzbriši