nedelja, 17. februar 2008

Nekaj številk v razmislek

  • Vsak Slovenec namenja za znanost in tehnologijo 210 eurov letno. Za primerjavo, vsak Nemec jih nameni letno 520 evrov, Američan pa 1010 (vzela sem BDP za l. 2005 in menjavo dolar:evro=1.5:1) Kitajec pa 67 evrov. Vprašanje je torej, zakaj smo bližje Kitajcem kot Američanom? (Da ne omenjam, da je na Kitajskem raziskovalcev neprimerno manj.)
  • V Nemčiji vedno vžge primerjava z ZDA. Nemci imajo namreč dvoličen odnos do Američanov: po eni strani je čutiti antiameriško držo, po drugi strani pa jih je nenehno strah, da zaostajajo za ZDA. Od tu tudi povečevanje izdatkov za znanost v zadnjih nekaj letih in promoviranje elitnih univerz.
  • Vem tudi, da je Američane strah, da jih bo prehitela Kitajska. Verjetno lahko pričakujemo v kratkem tehnološko tekmo, če se bodo Kitajci še naprej tako eksplozivno razvijali.
  • Še to: nisem vedela, da je slovenski BDP po prebivalcu le 80% tajvanskega, smo pa tudi mesto za Brunei (where the hell is that?) in mesto pred Južno Korejo, Bahrainom in Česko (ta je v letu 2006 dosegala za 95% slovenskega BDP po prebivalcu). Podatke sem vzela kar iz wikipedije.
  • Če prav sklepam, potem daje povprecen Čeh v absolutnih stevilkah (!) za znanost in tehnologijo za 10% več kot povprečen Slovenec (torej 230 evrov namesto 210 evrov na leto).
  • Čehi tudi povečujejo vlaganje za 8.3% letno (realno povečanje). V letih od 2001 do 2005 so povečali RD iz 1.20% BDP na 1.42% BDP, Slovenija ga je v tem času zmanjšala iz 1.55% BDP na 1.22% BDP.

1 komentar:

  1. Stevilke so naravnost pretresljive! Mogoce pa bi ravno ta primerjava s cehi bolj zabolela ljudi, da se zacne kaj konkretnega dodajati?

    OdgovoriIzbriši