nedelja, 17. februar 2008

Potrebuje naša znanost eno "ala Erik Brecelj" pismo?

Imam občutek, da bi moral nekdo napisati eno "ala Erik Brecelj" pismo. Na etične strune znanstveniki sicer ne moremo brenkati tako kot on, a verjetno bi pri širših množicah zažgal tudi kak drug argument. Recimo, da če bo šlo glede financiranja tako naprej, bodo še Hrvati boljši od nas ;-)

Za znanost gre pri nas sramotno malo denarja, sploh če se že gremo družbo znanja. Če smo 15 let lahko vlagali v ceste, lahko še nekaj let v znanost? Očitno denar JE na razpolago, samo nekako ga znanstveniki ne znamo izpuliti iz žaklja.

Zadnjič je ministrica za znanost ob obisku KC izjavila, da se bodo v naslednjem letu povišala njihova sredstva za 50%, kar naj ne bi bil problem. Po novem tudi ni nuje s kupovanjem vojaške opreme; prej pa bolnico kupijo potem pa stoji neuporabljena skoraj leto. Kolegi pa morajo več let zbirati tistih nekaj fičnikov za novo aparaturo, ki jo nujno rabijo za raziskovanje.

V eni zadnjih številk Nature (24.1.2008) je na 378. strani zemljevid sveta, na katerem je označeno, koliko kdo investira v znanost. Če naštejem samo nekaj izbranih: ZDA 2.57, UK 1.73, Nemčija 2.51 (pa bodo še zvečali proračun za 10%!), Francija 2.13, Južna Koreja 2.99, Izrael 4.71.

V resnici pa se vsaj v prvih treh državah za znanost daje še več denarja, saj ga delijo tudi nevladne organizacije ali filantropi (npr. Wellcome Trust v Angliji; Gates ali Paul Allen, ki je dal 100 milijonov dolarjev, da so naredili atlas možganske ekspresije mišjih genov). Tega tudi ni v Sloveniji.

Poznam recimo uspešnega slovenskega znanstvenika, ki dela na Švedskem in si denar za raziskave dobiva tako, da hodi s starimi Švedi na večerje in jih prepričuje, da dela koristne stvari. Od države pa ne dobi skoraj nič! Naši kapitalisti in ostali bogataši žal še niso tako "advanced", ampak tudi v to smer jih bo treba malo obrniti.

2 komentarja:

  1. Draga Alma, kaj ko bi kar sama napisala tako pismo v slovenske medije? Tezko si sicer predstavljam, da bi sklicevanje na hrvate pomagalo. Situacija pri njih je se slabsa kot pri nas. Pa se- ko so nas hrvati prehiteli v smucanju ni to nic pomagalo obrniti stvari v slovenski smucariji na bolje. Kar poglej trenutno situacijo v smucarski zvezi slovenije...

    OdgovoriIzbriši
  2. Draga Alma,
    z navdušenjem pozdravljam tvoje pisanje o znanosti, tehnologiji in visokem šolstvu v Sloveniji.
    Poleg bloga, ki žal doseže le omejeno število tistih, ki imajo v rokah škarje in platno, bi bilo vsekakor smiselno napisati tudi kakšen prispevek za tiskane medije. Pri tem bi rada opozorila, da je v medijih vse preveč prispevkov, kjer znanstveniki vztrajajo, da imajo premalo denarja (»9 tez« je lep primer napačnega pristopa). Žal taki prispevki naletijo na gluha ušesa odgovornih in javnosti, če niso utemeljeni s tem, da je znanost (in vlaganje vanjo) nujno potrebna za razvoj Slovenije in za ustvarjanje kvalitetnih delovnih mest.
    Uspešno bloganje še naprej.

    OdgovoriIzbriši