sreda, 14. maj 2008

Protestna izjava proti degradaciji vrhunskega znanja

Pred tednom dni je med šolniki zaokrožilo naslednje protestno pismo, ki ga objavljam spodaj. Kljub temu, da so izobraženci zasuli naslednje elektronske naslove:
javnost - STA (notranja@sta.si)
ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo (gp.mvzt@gov.si)
predsednik države g. D. Türk (gp.uprs@up-rs.si)
predsednik parlamenta g. F. Cukjati (info@dz-rs.si)
predsednik vlade g. J. Janša (gp.kpv@gov.si)

o tej akciji v medijih nisem zasledila ničesar. Mogoče bo moja javna objava pisma kaj pripomogla...

PROTESTNA IZJAVA PROTI DEGRADACIJI VRHUNSKEGA ZNANJA

Spoštovani!
  1. Protestiramo proti degradaciji vrhunskega znanja v visokem šolstvu inznanosti (VŠZ) na fakultetah in inštitutih z naslednjimi argumenti:Delo univerzitetnih profesorjev in raziskovalcev je izredno zahtevno,mednarodno primerljivo in zahteva vrhunsko ustvarjalno znanje.Ustvarjanje in prenašanje znanja je ključnega pomena za uspešen razvoj vsakedržave, zlasti tistih, ki nimajo posebnih naravnih bogastev, npr. nafte.Mnoge znanstvene študije dokazujejo neposredno povezavo med večjimi vlaganjiv visoko šolstvo in znanost (VŠZ) in blagostanjem države (GDP). V globalnemsvetu lahko tekmujemo le s primernim nivojem doseženega znanja in veščin.Sredstva za visoko šolstvo in znanost se zadnja leta občutno zmanjšujejo, šeposebej tista, ki so neposredno namenjena univerzam in inštitutom. Tako jebila npr. v letu 2007 inflacija dvakrat večja kot dvig raziskovalne ure.Nekatere fakultete in inštituti že sedaj ne morejo normalno opravljatisvojega dela.Zmanjševanje sredstev za visoko šolstvo in znanost je med največjimi v zadnjihdesetletjih, zato apeliramo, da se sredstva za omenjeni področji bistvenopovečata vsaj na že doseženi nivo.
  2. Zahtevamo dosledno izenačitev plač s primerljivimi poklici, kot so recimozdravniki:V pogajanjih so si zdravniki, ki so bili zadnja desetletja obravnavani podobnokot univerzitetni pofesorji in raziskovalci, izborili sprejemljiv popravekslabih plač. Po izračunih sindikata je vlada zdravnikom odobrila nekajkratvečje povečanje na zaposlenega, kot ponuja univerzitetnim profesorjem inraziskovalcem. Npr. pri zdravniku specialistu je odobren dvig 30%, vpovprečju čez 15%.Glede na to, da je bila osnovna ideja uvajanja novega sistema enako plačilo zaenako delo, so sedanja nesorazmerja dejansko absurdna! To še zlasti velja zaprimerjanje strokovnih delovnih mest v VŠZ in uradniških mest, ko jeznanstveni sodelavec z doktoratom znanosti enako ovrednoten kot podsekretar vjavni upravi. Poleg tega je za napredovanje v VŠZ potrebna mednarodna indomača odličnost, preverljiva v zahtevnih habilitacijskih postopkih.Od leta 2002 so osnovne plače zaposlenim v VŠZ ob prvi izvolitvi padle za 7-8%za inflacijo, za dobro desetino za pokojninami in za 15-20% za povprečnimiplačami v Sloveniji. Povprečne plače v VŠZ so se v primerjavi s povprečnoplačo v Sloveniji zmanjšale za 15-20 odstotnih točk. Ob 15% dvigu bi sezaposleni v VŠZ podobno kot zdravniki šele izenačili z zaostankom za dvigompokojnin v omenjenem obdobju.
  3. Podpiramo protestne aktivnosti sindikata v smislu zaostritve stališčsindikata na pogajanjih, pri obveščanju domače in mednarodne javnosti, priorganiziranju protestov posameznikov ali skupin, širše in ožje skupnosti.

2 komentarja:

  1. Podpišem. Še posebej pa to: "Sredstva za visoko šolstvo in znanost se zadnja leta občutno zmanjšujejo, še posebej tista, ki so neposredno namenjena univerzam in inštitutom." Poznam namreč kar nekaj (beri: malo morje) mladih raziskovalcev in malo manj mladih raziskovalcev, ki so zaradi pomanjkanja projektov izgubili službe. Znanost se pač ne ustvarja brez delovnih mest, a ne... In ja, tako slabo, kot je zdaj, še ni bilo.

    OdgovoriIzbriši
  2. Protestno pismo proti degradaciji vrhunskega znanja je danes objavila
    tudi online edicija Dnevnika pod rubriko Debate/Komentarji
    http://www.dnevnik.si/debate/komentarji/319768

    OdgovoriIzbriši