sreda, 14. maj 2008

Turboinštitut odprl center s superračunalnikom

Družba Turboinštitut je danes v Ljubljani odprla Ljubljanski superračunalniški center Adria. S tem zelo zmogljivim računalnikom - je med 250 najzmogljivejšimi na svetu - bo družba lahko hitreje prišla do bolj natančnih rezultatov računalniške simulacije dinamike tekočin. Vrednost projekta je več kot dva milijona evrov.

Turboinštitut bo z belgijskim podjetjem za izdelavo programske opreme Numeca v Ljubljani ustanovil skupno podjetje, v okviru katerega bodo razvijali novo generacijo programske opreme na področju računalniške dinamike tekočin (Computational Fluid Dynamics - CFD). Kot je dejal Kercan (direktor Turboinštituta), je projekt vreden okoli pet milijonov evrov, trajal pa naj bi tri leta.

Novi računalniški sistem je med 250 najzmogljivejšimi na svetu, je dejala direktorica IBM Slovenija Biljana Weber in dodala, da ima računalnik poleg izračunov pomen za izobraževanje naslednjih generacij znanstvenikov v Sloveniji. Sestavlja ga 256 strežnikov, vsak s po dvema štirijedrnima procesorjema in skupno 4,1 TB delovnega spomina, ki bodo delovali kot en sam sistem. Strežniki so povezani z mrežno tehnologijo infiniband, ki omogoča povezavo brez zakasnitev, tako da strežniki delujejo kot enovit računalnik. Rezultati izračunov se bodo shranjevali na pomnilniški sistem IBM DS4000 kapacitete 10TB, ki bo s strežnikoma za upravljanje sistema povezan z optičnimi vlakni.
http://dnevnik.si/novice/znanost/318750



Upam, da bo Ljubljanski superračunalniški center Adria uspešnejši od superračunalniškega centra na IJS, ki je svojo luč ugledal pred nekako dvema desetletjema (sedaj Center za mrežno infrastrukturo)

Ni komentarjev:

Objavite komentar