torek, 22. april 2008

Univerza v Ljubljani 110. na svetu po znanstvenem outputu?

Kot dodatek k prispevku o dražjem študiju po bolonjsko (Dnevnik 22.4.2008) je bilo objavljeno tudi naslednje

UL 590. na svetu po indeksu citiranosti
Po indeksu citiranosti, ki skupaj s številom objav v vrhunskih znanstvenih revijah razkriva znanstveno odličnost visokošolskih ustanov, se ljubljanska univerza uvršča na 590. mesto med okoli 16.000 svetovnimi univerzami, je včeraj povedal prorektor UL dr. Peter Maček. V tem smislu se odlikujejo slovensko inženirstvo, fizika, kemija, klinična medicina in znanosti o rastlinah in živalih. Med visokošolskimi zavodi, katerih raziskovalci v zadnjih petih letih niso bili citirani v vrhunskih znanstvenih publikacijah, so na UL akademije, pravna in teološka fakulteta. Po besedah dr. Mačka je slovenska humanistika, kar zadeva indeks objav in citiranosti, po letu 2004 nazadovala, kar najbrž pomeni, da so se poslabšali pogoji dela.

Prav škoda je, da prorektor (ali pa novinarka Ranka Ivelja, ki je zapisala njegove besede) ni bil še nekoliko bolj precizen. Na primer, za kakšno rangiranje gre? So to citati po Web of Science? Za kakšno časovno obdobje? Kdo ga je opravil? Prav tako bi bilo zelo zanimivo, katero mesto zasedajo slovensko inženirstvo, fizika, kemija, itd...

Zato sem še sama malce pobrskala po internetu. Izmed različnih svetovnih rangiranj univerz, ki sem jih našla na wikipediji, se mi zdita še najbližje povedanemu rangiranje Univerze Wuhan, ki uporablja Essential Science Indicators (število člankov in citatov za 11 tisoč časopisov v 22 področjih) ter Webometrics Ranking of World Universities, ki ga opravlja dvakrat letno Cybermetrics Lab (CINDOC) španskega nacionalnega raziskovalnega zboral (CSIC).
Po rangiranju Univerze Wuhan za leto 2007 se Univeza v Ljubljana uvršča na 398 mesto (kako zanesljiva naj bi bila ta številka mi ni jasno, saj UL pripiše tudi, da stoji v Jugoslaviji...), medtem ko mariborske in primorske univerze ni med prvih 500.
Po Webometrics rangiranju, ki uporablja za rangiranje vidnost univerz na medmrežju (število dokumentov, linkov na univerzitetno domeno, število člankov in citatov po google scholar...) pa je UL na 434 mestu oz. 191. v Evropi, oz. 10. v vzhodni Evropi. Univerza v Mariboru je uvrščena na 614. mesto v svetovnem merilu (331. v Evropi oz. 28. v vzhodni Evropi). Se bolj zanimivo je rangiranje po znanstvenem outputu glede na Google Scholar, kjer je Univerza v Ljubljani 110. na svetu (!), medtem ko je univerza v Mariboru 542. Primorske univerze na spiskih nisem našla. So se pa recimo slovenske univerze uvrstile za univerzo v Beogradu...

Ni komentarjev:

Objavite komentar