nedelja, 13. april 2008

ERC (European Research Council) Advanced Grants

22. april je rok za oddajo ERC (European Research Council) Advanced Grants za medicino.ERC je nova domislica evropskih znanstvenih birokratov, ki naj bi nekoliko posnemalaameriško NSF, predvsem pa naj bi bili projekti financirani le glede na odličnost.

Prva runda prijav je bila za tako imenovane ERC Starting Independent Research Grants, ki naj bi pomagali mladim znanstvenikom začeti kariero. Projekti se financirajo do 2. milijona evrov za obdobje do 5 let. Pri prijavi za te začetne grante ni bil uspešen noben znanstvenik, ki deluje v Sloveniji. Me zanima, kako se bodo odrezali slovenski ugledni znanstveniki pri teh Advanced grantih za seniorje. Še posebno ob kritikah, ki jih glede na mlajši rod bilo mogoče brati pred časom. Primer je na primer zapis akademika Roberta Blinca, ki je v Delu 10.1.2008 pod naslovom "Oddaljevanje od vrhunske znanosti" zapisal

"Pri razpisu ERC (European Research Agency) za inicialne raziskave mladih znanstvenikov v letu 2007 se je Slovenija katastrofalno slabo odrezala. Med 9.000 prijavami nismo opazili niti ene prijave mladih slovenskih znanstvenikov, kaj šele, da bi prišli v ožji izbor ali celo zmagali. Če nič drugega, kaže to na pomanjkljivo vpetost naše znanosti v evropske znanstvene tokove. Ker pa je denarja za bazične raziskave pri nas vedno premalo, kaže to še na kaj več. Podobno kot njihovi vrstniki iz »nove« (beri vzhodne) Evrope je naša mlada znanstvena elita ugotovila, da v tekmi z vrstniki iz »stare« Evrope nima nobenih možnosti za uspeh."

Upam, da je bilo pri seniorjih tokrat bolje. Morda kdo ve?

Glede na to, da je bil rok za oddajo predlogov za fizikalne znanosti konec februarja, znane že nekaj malega statistike. Iz ERC press releasea:

"The ERC Advanced Grant scheme has got off to an excellent start. After massiveinterest in the first Starting Grant call last year, the ERC Scientific Council took anumber of steps to moderate the demand for Advanced Grants while ensuring thatthe competition remained attractive to the very best research leaders. The roughly1000 proposals received in the physical sciences and engineering domain will besubject to a high level of competition, but the ultimate success rate is likely to be ofthe order of 10% or more, in comparison to the roughly 3% chance of success for thefirst Starting Grant applicants."

Ni komentarjev:

Objavite komentar