petek, 18. april 2008

Dodaten denar za razvoj visokega šolstva?

Kot piše časnik Delo je opozicija predstavila predlog zakona o temeljnih razvojnih programih na področju znanosti in visokega šolstva v letih 2010 - 2014, s katerim želijo za razvoj visokega šolstva v omenjenem obdobju zagotoviti dodatnih 65 milijonov evrov.
"Predlog zakona predvideva, da bo država za zagotavljanje razvoja visokega šolstva ter znanstvene, raziskovalne in razvojne dejavnosti v letih 2010-2014 iz državnega proračuna namenila 65 milijonov evrov. Sredstva naj bi bila namenjena predvsem izvajanju bolonjske reformne, izvajanju javno-zasebnega partnerstva ter izboljšanju mednarodne mobilnosti študentov. "

Sliši se kar prijetno veliko denarja. A po drugi strani - 65 milijonov v petih letih pomeni 13 milijonov letno oz. 7 evrov vsak državljan Slovenije letno. Veliko? Medtem ko se namenja 200 milijonov za vrtanje šentvidskega predora, se ne morem znebiti občutka, da je to le pesek v oči. Naj uporabim kar podatke iz taistega zapisa na Delu
"Breda Pečan (SD) je ocenila, da so sredstva, ki jih zakon namenja za visoko šolstvo in znanost, precej skromna, saj se zavedajo, da naša država ni tako razvita kot druge zahodne države. Če bi se hoteli na tam področju postaviti ob bok razvitim državam, bi namreč po njenih besedah potrebovali bistveno več denarja.
Samo Švedska, ki ima okoli 20 milijonov prebivalcev, je po njenih besedah v letu 2008 za pospešen razvoj visokega šolstva namenila 6,7 milijarde evrov, kar pomeni, da bi morala Slovenija, ki ima dva milijona prebivalcev, nameniti 1,2 milijarde evrov. Slovenija po njenih besedah toliko denarja nima, česar so se zavedali tudi pri pripravi zakona..."

Mislila bi si, da bomo, ker smo slabše razviti, za razvoj namenjali več, ne manj od razvitih, a očitno je strategija naših vodij drugačna.

Ni komentarjev:

Objavite komentar